ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

Η Κινηματογραφική Λέσχη Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ Ν. Αττικής, παρουσιάζει την Παρασκευή 23/10 στις 20:30, στα πλαίσια της ενότητας προβολών «Ασυμβίβαστοι Καλλιτέχνες», με ελεύθερη είσοδο την ταινία:
Πόλοκ, Ο Ασυμβίβαστος” (Pollok) Αμερική – 2000| Έγχρ. | Διάρκεια: 130'. Σκηνοθεσία: Εντ Χάρις. Με τους: Εντ Χάρις, Μάρσια Γκέι Χάρντεν, Έιμι Μάντιγκαν, Τζένιφερ Κόνελι, Βαλ Κίλμερ, Τζον Χερντ

Υπόθεση: Η ταραγμένη ζωή του Αμερικανού ζωγράφου Jackson Pollock από τις αρχές του 1941, όταν ζωγράφιζε σ' ένα άθλιο νεοϋρκέζικο διαμερισματάκι, μέχρι την αυτοκτονία του το 1956, στα 44 χρόνια του. Οι σχέσεις του με τη γυναίκα του Λι Κράσνερ, τα χρόνια της αναγνώρισης, αλλά και της παρακμής, εξαιτίας των προβλημάτων που είχε με το αλκοόλ. Ο Pollock χρησιμοποιούσε μια μοναδική τεχνική πετώντας και πιτσιλώντας από το πινέλο του, στον καμβά, ίχνη χρώματος. Πέρα από το ενδιαφέρον αποτέλεσμα της τεχνικής αυτής, κατάφερνε να μεταμορφώσει την όλη διαδικασία της δημιουργίας σε παράσταση. Άλλοτε, σαν να αποζητάει τον αποκλεισμό του κόσμου «εκτός του: Γίνεται λεκτικά προσβλητικός, ακοινώνητος, προκλητικός (ουρεί μέσα στο αναμμένο τζάκι της Πέγκι Γκούγκενχαϊμ, κατά τη διάρκεια δεξίωσης). Και, βέβαια, πίνει, αυτοκαταστρέφεται βαθμιαία, μια καταβύθιση, που γκρεμίζει τον γάμο του και τη ζωή του, ως το τελικό ατύχημα – αυτοκτονία.

Το φιλμ στηρίζεται σε μια βιογραφία του Πόλοκ, «Jackson Pollock: An American Saga, των Steven Naifeh και Gregory White Smith» που είχε κερδίσει το Βραβείο Πούλιτζερ, και επιχειρεί κυρίως να μας κάνει οικείους με την ψυχολογική δραματικότητα που εξέπεμπε ο ζωγράφος.

Πρόταση για δύο Oscar, (Ed Harris & Marcia Gay Harden) και η - για πολλούς πανάξια - νίκη έκπληξη της Marcia Gay Harden στην κατηγορία β’  γυναικείου ρόλου.

Την ταινία θα προλογίσει το μέλος της Κιν/φικής Λέσχης του Π.Κ., Τίνα Βερδέση.

(Η χορηγία των ταινιών είναι ευγενική παροχή της AmaFilms )

Η Υπεύθυνη της Κινηματογραφικής Λέσχης: Στάικου Σέβη.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος   Η Γ. Γραμματέας
Νίκος Κασόλας  Σοφία Ασιακίδου