ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ CARL ORFF

Με μεγάλη μας χαρά και προσμονή, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε για την επανεκκίνηση του προγράμματος Μουσικοκινητικής Αγωγής Carl Orff για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας των μελών του Πολιτιστικού μας Κέντρου. 
 
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ORFF:
Η Μουσικοκινητική Αγωγή Carl Orff είναι μια ολιστική παιδαγωγική προσέγγιση με στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη και την αισθητική αγωγή. Μέσα από παιγνιώδεις δραστηριότητες εισάγει τα παιδιά στη γνώση της μουσικής, του λόγου και της κίνησης – χορού. Δίνει προτεραιότητα, όχι τόσο στο αποτέλεσμα όσο στη διαδικασία. Μέσα από την πράξη, την εξερεύνηση και τη συμμετοχή το παιδί μελετά, βιώνει και κατανοεί τα τρία βασικά στοιχεία στις απλές τους μορφές και σταδιακά στις πιο σύνθετες.
Κατά τη διάρκεια του μαθήματος τα παιδιά ασχολούνται με τους εξής τομείς:
ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ: Γνωριμία και επαφή με τα όργανα της ορχήστρας Orff (ξυλόφωνα, μεταλλόφωνα, φλογέρες, τύμπανα, ξύστρες, μαράκες και άλλα κρουστά), με τον τρόπο κατασκευής και παιξίματος.
ΛΟΓΟΣ, ΦΩΝΗ: Μια από τις πιο ευχάριστες ενασχολήσεις των παιδιών είναι το τραγούδι. Αποτελεί ίσως την πιο άμεση εκφραστική ικανότητα. Η πρώτη επαφή με τη μελωδία ξεκινά με πράγματα που ήδη γνωρίζουν: ρίμες, παροιμίες, παιχνιδοτράγουδα, παιδικά και παραδοσιακά τραγούδια.
ΚΙΝΗΣΗ: Η έννοια της κίνησης είναι ταυτόσημη με τα παιδιά. Πρόκειται για μια έμφυτη ανάγκη τους. Μέσω της κίνησης και σε συνδυασμό με τη μέθοδο Orff, το παιδί μπορεί να αντιληφθεί τις ιδιότητες του ήχου (διάρκεια, ένταση, τονικό ύψος, ηχόχρωμα) και μέσω αυτών την έννοια του χώρου, του χρόνου, του βάρους και της ροής.
AKOH: Χαρακτηριστικά του ήχου, Ήχοι – Θόρυβοι, Ακρόαση μουσικών έργων.
ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ: Το παιχνίδι είναι μια φυσική ανάγκη για τα παιδιά και αποτελεί ουσιαστικό κίνητρο για μάθηση. Μέσα από αυτό διασκεδάζουν, μαθαίνουν, κοινωνικοποιούνται και δημιουργούν.
 
 
ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΕΙΝΑΙ :
• Το παιδί να αποκτήσει και να κατανοήσει την αίσθηση του ρυθμού.
• Να αναπτύξει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του.
• Να μάθει να συνεργάζεται και να μοιράζεται τις εμπειρίες του με τα άλλα παιδιά.
• Να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του, μέσω της διδασκαλίας ενός
• τραγουδιού και να καλλιεργήσει τις εκφραστικές του
• δυνατότητες.
• Να αποκτήσει την αίσθηση του χώρου μέσω της κίνησης.
• Να αναπτύξει την ικανότητα νοητικής και συναισθηματικής
• αντίληψης.
• Να βιώσει χαρά και ικανοποίηση μέσα από τη δημιουργία.
 
Το μάθημα γίνεται σε ομάδες μια φορά την εβδομάδα, αφορά ηλικίες έως 6 ετών και η διάρκειά του είναι 50 λεπτά.
Υπεύθυνη διδασκαλίας: Αράπη Νίκη
Καθηγήτρια Μουσικοκινητικής Αγωγής, Διπλωματούχος πιάνου και Ανώτερων θεωρητικών, απόφοιτος του Διετούς Επαγγελματικού Κύκλου Μουσικοκινητικής Αγωγής Carl Orff της Σχολής Μωραΐτη σε συνεργασία και εποπτεία του ORFF – SCHULWERK FORUM SALZBURG.
 
Τα μαθήματα μας, θα ξεκινήσουν το Σάββατο 1 Οκτωβρίου και σας περιμένουμε μαζί με τις μικρές πριγκίπισσες  και του μικρούς πρίγκηπες να ξεκινήσουμε ένα μαγικό μουσικοκινητικό ταξίδι!
 
 
Πρόγραμμα Μαθημάτων:
Σάββατο:  10:00 – 13:00 (θα διαμορφωθούν τμήματα διάρκειας 50 λεπτών)
 
Εγγραφές ηλεκτρονικά  στο pkeotena@otenet.gr, αναφέροντας ονοματεπώνυμο μέλους, τηλέφωνο, όνομα παιδιού και ηλικία.
 
O υπεύθυνος του τμήματος
Διονύσης Πέττας